Koetjong

Het Succes

Al bladerend door een lokaal-regionaal blad viel mij een artikel op over het bouwen van huizen in onze gemeente en toen viel mij op dat het weliswaar nieuws is voor nieuwe inwoners maar blijkbaar ook voor wethouders. In ieder geval klonk het als nieuws. En eigenlijk is dat een mooi voorbeeld van het vieren van successen in de politiek. En hoe je dat in het nieuws brengt. Feitelijk wordt ieder beslispunt een succespunt. En dat moet gevierd worden natuurlijk.

Dat begint voor de argeloze lezer meestal met de vaststelling van een bestemmingsplan: “We gaan bouwen!” Dat ‘we’ is natuurlijk prachtig maar ‘we’ geven alleen aan dat er -als iemand dat aandurft- dat stuk grond mag gebruiken voor woonhuizen. Dan volgt een lange periode van niets. En dat duurt meestal totdat in de landelijke pers te lezen valt dat er een woningtekort is in Nederland. Dan is er altijd wel iemand op Twitter of in de raad die iets roept over bouwen in West Betuwe en dát is dan het moment om de schetsen van een ontwikkelaar mee te sturen in een persbericht: “We gaan bouwen”. 

Ondertussen zijn we meestal aan verkiezingen toe, waarin het thema van bijna alle partijen “bouwen, bouwen, bouwen” is. Alle partijen tuimelen over elkaar voor nog meer huizen in nog meer kernen. De zittende coalitie doet daaraan mee en wijst afkeurend op provincie, grondprijs en krimpregio’s als het waarom het ‘toen’ niet gelukt is en dat het de komende periode wél gaat lukken, want er zijn plannen in de maak. 

En na de verkiezingen, een jaar of zo verder, komt er een foto van een wethouder bij een heipaal in een verder braakliggend terrein: “we gaan bouwen!”. Bij een wijk die in fases wordt gebouwd, kan men eenzelfde soort impressiefoto bij iedere fase herhalen: “We gaan bouwen”.

Zo geschiedde ook na recente vragen van de raad en wat getwitter. De wethouder kondigde triomfantelijk aan, aan de wens tegemoet te komen: Op twee plekken wordt binnenkort aantoonbaar gebouwd: De Plantage en in Rhenoy, dus binnenkort met foto. 

Net als in 2010 bij de impressiefoto’s van de Plantage en in Rhenoy. Zo pal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dat past mooi bij het thema van bijna alle partijen: bouwen, bouwen, bouwen. 

Deze column verscheen eerder op Koetjong, multimedia platform

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.