Raadspraat 3-11-2016 Weg met de raad, leve de buurvrouw

Er is veel te doen om democratie in een gemeente, alsof het allemaal niks is. Kranten en tv staan bol van de suggesties van code Oranje: We moeten 150 maatschappelijk actieve mensen aanwijzen die drie keer per jaar komen vertellen wat burgemeester en wethouders moeten doen, of 1000 mensen in een zaal die een beslissing nemen over een onderwerp.

maxresdefaultDat zijn natuurlijk heel veel meer mensen dan de 21 leden van de gemeenteraad en steunfracties die nu minimaal elke week samenkomen om over zaken een idee te vormen, een mening te vormen of een besluit te nemen. Besluiten waarmee burgemeester en wethouders moeten werken. Dat van die 21 werkt niet meer, zeggen mensen nu. ,,Niemand voelt zich nog betrokken, dus moeten wij burgers het allemaal zelf gaan doen.” Mooi en nobel idee maar dat zijn weer meer van diezelfde mondige burgers die aan het woord komen, alleen nu met ieder-voor-zich als nieuwe democratie.

Raadsleden wonen niet in Verwegistan maar gewoon in de gemeente Geldermalsen. Het zijn inwoners uit uw straat, ze zijn rijk, arm, gelovig, ondernemer of gepensioneerd en wat nog niet meer, net als u. Ze zijn niet van de ieder-voor-zich maar meer van een-voor-zijn-allen. Ze zijn er dagelijks mee bezig. Gewoon voor u en voor al die anderen die misschien niet zo gevat, mondig of flexibel in de tijd of vervoer zijn. Gewoon uw buurman of buurvrouw. U kunt met allemaal praten en ze helpen met uw goede ideeën. Voor grote zaken en kleine zaken en al het andere van algemeen belang.

Die 21 hebben oog voor kwetsbaren en de niet zo mondigen in onze eigen gemeente. Wilt u ze daarbij helpen? Wilt u weten waar uw raadsbuurman of -buurvrouw woont die bij u past? Hun adres staat gewoon in de nieuwe gemeentegids die van de week in uw bus viel. Zo praten 26.000 mensen mee.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: