Raadspraat 22-09-2011 – Gratis

In het bedrijfsleven gaat het om het belang van de eigenaar of aandeelhouders. ,,Wordt de baas er beter van?” is een helder uitgangspunt bij beslissingen. Voor een gemeente zit dat net even anders maar dat zeggen ze er op tv niet bij. ,,Worden de inwoners er beter van?” lijkt simpel maar wordt al snel knap ingewikkeld om aan te voldoen, want inwoners zijn soms ook mensen met tegengestelde belangen.

De een wil een feestje, de buurman wil rust. De een wil een dorpshuis, de ander een gymzaal en er kan maar iets voor een van de twee. In het bedrijfsleven komen we weg met slimme en toch simpele oplossingen: U wilt bellen maar heeft geen geld voor een telefoon? U betaald dubbel zoveel voor een abonnement en krijgt een gratis telefoon. Vervolgens onthoud u het woord gratis en gaat akkoord. Dat noemen we een verdienmodel.

De gemeente doet ook een boel gratis. Groenonderhoud, een Kulturhus of MFC, Brandweer en sinds kort een identiteitskaart, en jeugdzorg. Gratis. Het verdienmodel van de gemeente heet grond, OZB en een rijksbijdrage. U weet wat het kabinet wil, dus die laatste bijdrage wordt lager, en niet zo’n klein beetje ook. Zullen we dan de OZB enorm laten stijgen? Zullen huiseigenaren leuk vinden, het leven is al duur genoeg. Zullen ondernemers leuk vinden, kunnen ze de winkel wel sluiten (en stijgt de werkloosheid met gratis uitkering).

Komende weken staat de gemeentebegroting centraal. Met keuzes over ‘gratis’ of niet. Met daar iets meer en hier iets minder. Met in totaal alles veel minder. Ik nodig u uit. Denk en discussieer hierover mee. Hou contact met uw politieke partij of gemeenteraadslid en deel uw kennis. Deel uw ideeën in de gemeenteraadscommissies. Die invloed is van u en voor u. Die is gratis. De uitslag volgt in de gemeenteraad. Gratis bij te wonen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.