foto: Levent Simek @pexels
Beschouwingen,  Gemeenteraad,  Koetjong,  Lokale politiek,  Raadswerk,  verkiezingen,  West Betuwe

Het Stuur

In September hoor je er veel over in de nationale krant, tv en radio, in november wordt het dunnetjes overgedaan in uw gemeenteraad: Algemene beschouwingen, lokale pers besteedt er ook een klein stukje aan, als er een advertentie niet doorgaat.  

 

Daar hebben ambtenaren hun vakantie voor op gegeven, gezwoegd om in vakantietijd cijfers boven water te halen, om de plannetjes en stokpaardjes te laten lukken of in ieder geval haalbaar-presenteerbaar te maken. En dan komen de beschouwingen, de plannen die ‘af’ zijn en het is aan de raad of Tweede Kamer, wat plussen en minnen te scoren, met een slim debat wat moties amendementen en zo, proberen te winnen. Kruimels. Puntjes scoren. Enfin een ritueel eigenlijk. Een beetje remmen, een beetje gas geven, maar sturen is er niet meer bij. 

Algemene beschouwingen zijn vergaderingen van een politiek orgaan als de Tweede Kamer of een gemeenteraad die worden gehouden om te discussiëren over de plannen die de regering (of het college van burgemeester en wethouders) voor de komende periode hebben gepresenteerd.

Bron: Wikipedia

Onze gemeenteraad doet dat (gedeeltelijk) anders. Daar is sinds een tijd (voor de samenvoeging) de mogelijkheid om te sturen. Om een visie mee te geven aan college en aan ambtenaren voordat ze beginnen te puzzelen. Sturen noemen we dat, dan kan het college daarna ‘be-sturen’. Dat is niet gewoon maar komt in steeds meer gemeenten -het wachten is eerlijk gezegd op de tweede kamer om daar ook mee te beginnen.

Dat is de raad in haar kracht, de macht, in plaats van de (altijd te late) tegenmacht. Als alle partijen tijdens die vergadering ideeën aanrijken, als partijen (gezamenlijk) wensen duidelijk maken, dan kan het college aangeven of ze daarnaar willen luisteren of niet. Dat scheelt een hoop gescheld en rode konen tijdens beschouwingen. En voor ons geeft dat goed zicht op wat die partijen nu eigenlijk willen. En dat willen wij graag weten als inwoners. Dat is veel beter dan de verkiezingsprogramma’s die in november uitkomen, tegelijk met die beschouwingen. Want als wij nu al weten wat partijen straks willen, dan kunnen we daar gezamenlijk aan werken. Dan zitten we nu al aan het stuur en niet achteraf met een rood potlood trachten te redden wat er nog te redden valt. Komende week kunt u dat al beluisteren. In uw eigen West Betuwse raad. Kadernota heet dat, de contouren voor de winter.

U kunt dus nu al horen, wat u volgend jaar moet stemmen. Want dit zijn de echte plannen. Dit is het stuur waaraan we de rijder kunnen herkennen. En niet de gevatte woordgrapjes, taaie speeches en flyers vol beloften. Want die tijd is dan voorbij. De tijd van sturen is nu. Voordat u op uw vakantie aanstuurt.

Eerder geplaatst op Koetjong, het multimedia platform van West Betuwe

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.