Gemeenteraad,  Koetjong,  verkiezingen,  West Betuwe

De Toekomst

Ik keek met u mee -dinsdagavond 11 mei, naar de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad West Betuwe afgelopen keer. Deed mij denken aan ruim 4 jaar geleden -ook een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen we als raad op afscheidstournee waren van ‘de gemeente Geldermalsen’. 

Ik zat toen in de bus naast de wethouder die veel klimaatdromen had en nu burgemeester is geworden. Samen hadden we het over de noodzaak van het in gang zetten van burgerparticipatie, een burgerraad bijvoorbeeld, waarbij niet de ‘usual suspects’ aan bod komen maar gewoon mijn en uw buurvrouw en overbuurjongen. Om in 2030 met hun ideeën per kern energieneutraal te kunnen zijn. Samen hoopten de wethouder en ik dat er nog iets in gang kon worden gezet tijdens de overgangsperiode naar West Betuwe. Zijn wijze ambtenaar rekende ons voor dat dat nog even zou duren. 

Afgelopen dinsdag, vier jaar later -een jaar voor de volgende verkiezingen, stond het op de agenda. Samen met de Regionale EnergieStrategie Rivierenland. Bij dat laatste onderwerp gaven de diverse partijen hun ‘oordeel’. Soms was het oordeel ontluisterend, soms wel heel erg behoudend doordacht, soms was het oordeel kinderlijk blij, en vooral vaak redelijk teleurgesteld. 

Het werd een wonderlijk beeld waarin heden en verleden vochten om als boventoon te klinken maar waarbij de toekomst amper aan bod kwam. 

Die toekomst wordt altijd in het nú bepaald. Net als vier jaar geleden. Dan duurt het vervolgens minimaal vier tot acht jaar voordat de toekomst heden wordt en men wel moet. In de ‘Oordeelsvorming van 18 mei 2021 staat bijvoorbeeld ook huisvesting arbeidsmigranten op de agenda, net als in september 2012 (zie ook De Suggestie).

Als u dus nu een betrouwbare blik in de toekomst wilt werpen, moet u nu de raad volgen. Aanstaande dinsdag bijvoorbeeld, via de website. Dan weet u volgend jaar bij de gemeenteraadverkiezingen wie de toekomst voor u en uw kinderen gaat waar maken of wie in het verleden blijft hangen.

Dan weet u of we over vier jaar een plan B nodig hadden gehad voor een toekomst.

Eerder geplaatst in de Koetjong – media platform in West Betuwe

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d