Algemeen,  fractievoorzitter

Het Geluid (voor een AZC)

Omdat het niet mocht klinken in de raadszaal

Omdat het niet mocht klinken tijdens de behandeling van een plan van aanpak voor een AZC, voor eenmaal een tekst bedoeld voor de raadzaal, op dit blog. Zoals iemand vandaag op Twitter schreef: “Inzicht in het proces van besluitvorming, zou veel rumoer kunnen sussen.” Daarom deze bijdrage hier.

Ik kan niet voor anderen spreken, ik spreek alleen namens D66Geldermalsen. En als geen ander weet ik dat de fractie van D66Geldermalsen niet de mening van heel Geldermalsen vertegenwoordigt; anders waren wij wel de grootste partij in de raad geweest. Wij voelen ons gesterkt door alle dankbetuigingen van heel veel mensen, die een duidelijk bewijs zijn dat er ook andere geluiden zijn binnen Geldermalsen. Aan anderen om ook hun geluid te laten horen.

Onderstaande tekst is niet compleet -immers 60 mensen gaan inspreken en tot het laatst kan dat invloed hebben op wat wij vinden en naar voren brengen. Een aantal geluiden vooraf vonden wij noodzakelijk om alvast in te brengen en door te voeren. Vandaar onze oproep en vandaar onze medewerking en steun aan een amendement van 5 partijen. Dat amendement is nooit besproken en de uitkomst zullen we dus nooit weten. Ik kan hier alleen namens onze fractie onze woorden weergeven -al zijn ze niet af, maar slechts het begin.

En als u hardop voorleest klinkt alsnog dat geluid.

 

Het vrije woord klinkt niet overalConcepttekst Standpunt D66 inzake AZC voorstel

Voorzitter,

Niemand is iets gevraagd maar het is plompverloren begonnen. Op een vrijdagmiddag of misschien wel eerder. Dat weet niemand meer zeker. Maar het wordt te gek en ze moeten daar weg. Weg uit hun eigen land, en vervolgens weg uit een land dat weigert mensen naar school te laten gaan of te laten werken en dus trekken ze verder en nu staan ze hier.

En voor ons ligt dus nu de vraag: willen wij helpen en of willen wij wegkijken en ik hoor het grote deel van de bevolking gelukkig zeggen “wij willen helpen”. Daarom moeten wij helpen.

En ik hoor een groot deel van de inwoners vragen stellen. Vragen bij de hoeveelheid, vragen die aangeven dat inwoners zich zorgen maken, die niet weten wat hen en ons gebeurd. En dat is ook een serieus probleem, want hen is ook niets gevraagd
en het gebeurde plompverloren op een vrijdagmiddag of misschien wel eerder.

Weet u,

Als we willen helpen, moet dat beter, dan moeten die vragen worden beantwoord, dan moeten we praten, dan moeten we elkaar in de ogen kijken en zeggen: Jij doet jouw manier van helpen, doen wij in ieder geval het onze.

Voorzitter,

dat kan niet wachten tot volgend jaar. Dat ‘praten met elkaar’ moeten we blijven doen en dat begint vanavond en niemand krijgt gelijk of weet het beter maar als we willen helpen moeten we dat goed doen, naar twee kanten.

Dus mensen laten helpen die dat willen en voor de rest zorgen dat er hulp kan zijn. En daarom voorzitter steunen wij uw voorstel, want de stroom van vluchtelingen is immens groot, de nood in Nederland reusachtig en omdat het daar nog te gek is én om te voorkomen dat het hier te gek wordt, is D66Geldermalsen voor uw plan. En vragen wij u de zorgen van al deze mensen over de toenemende stroom van vluchtelingen over te brengen aan dit kabinet, want dat is aan het kabinet, niet aan ons. Daarom steunen wij hartsgrondelijk het voorliggende amendement van de 5 partijen, zodat uw voorstel nog beter aansluit en er voor zorgt dat er iets gebeurt, voordat er iets gebeurt.

En ja, wij zijn ons bewust van de belangen van de omwonenden en van alle inwoners van Geldermalsen en die moeten zwaar wegen, heel zwaar- in al uw onderhandelingen, als u verder wilt gaan. En wij hopen dat, want wij willen de vluchtelingen helpen, omdat de kinderen hier wel naar school mogen op een vrijdagmiddag of misschien wel eerder, als wij er werk van maken.

 

 

 

 

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.