Het Pleidooi

Het Pleidooi
geraadpleegd: https://artsandculture.google.com/asset/women-queuing-for-food/hgGmtoKHbBiCzw

Dinsdag 30 oktober werd in de gemeenteraad van Geldermalsen een initiatief voorstel voor een pilot van twee koopzondagen in december behandeld. Het voorstel was voorbereid door Marieke Vermeulen -lid van de steunfractie. Bij die gelegenheid sprak ik namens de indienende fracties D66, Verenigd West Betuwe, VVD en PvdA onderstaande tekst.

Voorzitter,
We hebben getracht een zorgvuldig traject te volgen voor een handreiking aan ondernemers in de gemeente Geldermalsen, zodat zij kunnen ondernemen op een tijdstip dat hen uitkomt. Omgeven met alle respect voor hen die om persoonlijke redenen op zondag andere dingen willen doen, zoals naar een kerk gaan. Wij weten als geen ander dat in Geldermalsen oog moet zijn voor de minderheid die de zondagsrust koestert. Zo werkt democratie. Wij weten ook als geen ander dat wij niet voor de nieuwe gemeente West Betuwe mogen beslissen. Daarom beperkt onze handreiking tot het voorliggende initiatief. Een initiatief dat erin voorziet dat die ondernemers die dat willen twee zondagen in december 2018 op gepaste tijd open mogen zijn. Mogen, geen verplichting. Eigen keuze dus.

Twee zondagen

Voorzitter, die twee zondagen vallen op een bijzonder moment. Een bijzonder moment voor de ondernemers die met name gekoppeld kunnen worden aan winkelen; niet aan boodschappen doen. Twee zondagen waarop het overgrote deel van Nederland cadeau inkopen doet. Gezamenlijk met en voor elkaar. In alle rust.

Wanneer wij het initiatief steunen, versterken we daarmee de keuze van onze inwoners voor onze winkeliers, om in Geldermalsen te winkelen.

Kerstinkopen

Belangrijk omdat we ons winkelcentrum willen versterken, leegstand verminderen en verblijf aangenaam maken. Daarvoor spenderen wij immers -als gemeente- tonnen. Dat is geld naar de Linge dragen als ondernemers wegtrekken omdat inwoners niet komen, niet kunnen komen.

Voorzitter ik heb van zeer, zeer nabij meegemaakt wat het betekent als je als ondernemer niet kunt ondernemen. Als je niet open mag zijn, als jij dat wilt. Als straten opgebroken zijn en klanten niet kunnen komen, hoe makkelijk mensen ergens anders gaan winkelen en niet meer terugkeren. In Geldermalsen hebben wij, als gemeente, de straten opengebroken. Dat heeft inwoners weerhouden en doen uitwijken. Wij zijn schatplichtig het mogelijk te maken die klanten terug te kunnen laten komen.

Voorzitter, die twee zondagen vallen op een bijzonder moment. Bestuurlijk bijzonder omdat 21 november verkiezingen zijn. 21 november geeft de kiezer een nieuw mandaat aan de gemeenteraad van West Betuwe, de rol van de gemeenteraad van Geldermalsen is dan formeel geëindigd. Demissionair noemen we dat; enkel nog de lopende zaken afhandelen en geen omstreden zaken behandelen.

De coalitie is dan beëindigd, het coalitieakkoord iets van toen. Onderhandelingen voor een nieuw college vinden plaats op basis van verkiezingsprogramma’s. Vanaf 21 november en misschien wel al eerder. In het programma van de SGP en van het CDA staat expliciet dat zij tegen vrijheid van ondernemerschap zijn door te stellen dat zondag winkels gesloten moeten zijn. Dat is hun recht, zoals anderen een andere rustdag koesteren, bijvoorbeeld op vrijdag of op zaterdag.

In het verkiezingsprogramma van Dorpsbelangen staat iets anders, zoals al eerder verkondigd in de raad. En dat siert ze. Bij je beloftes blijven. Beloftes die je als coalitie soms moet inwisselen, ik weet dat als geen ander hoe dat werkt en welk beeld dat oproept. Dorpsbelangen pleit voor 12 koopzondagen. Dat is ook iets wat je ondernemers oplegt maar het biedt ruimte. Ruimte voor dit initiatief. Want in december is er niets wat de partij bindt aan een vroeger akkoord, anders is dit de snelst gebroken kiezersbelofte ooit. 21 november.

Tot slot

Voorzitter, u begrijpt dat ik dit betoog hou voor de SGP, wetende dat SGP in andere gemeenten zo’n zondag wél gunnen aan ondernemers en inwoners. Ik hou dit pleidooi voor het CDA -omdat zij afwijkend handelt van cda partijen in vele plaatsen in Nederland; De CDA staatssecretaris mevr. Keijzer deelt openlijk ons standpunt om het aan de ondernemers over te laten; geen dwang om te sluiten en geen dwang om open te zijn.Ik richt mij ook op Dorpsbelangen, die hiermee het belang dat zij hechten aan voorzieningen in een dorp, kunnen tonen aan de inwoners.

U heeft met elkaar de sleutel. Op u rust de last. En omdat ieder raadslid zonder last of ruggespraak moet kunnen stemmen, verzoek ik om een hoofdelijke stemming voor dit initiatief. Een initiatief om er twee bijzondere zondagen van te maken, zonder verplichting en wel met de vrijheid die past bij de toekomst van West Betuwe.

Over

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.