fractievoorzitter

De Onthoofding

Een herindeling bij gemeenten en een fusie bij bedrijven. De verschillen liggen voor het oprapen maar sommige verschillen maken echt het verschil. De topstructuur bijvoorbeeld. In het bedrijfsleven wordt bij fusie (of overname) de timing en de wijze waarop, vooral bepaald door wat er daarna gaat ontstaan. Wie dan aan de top staat. Een delicaat spel met een grote invloed op timing en berichtgeving van de fusie.

Het zwaard van Damocles

Zo niet in een gemeente. Daar wordt de top rigoureus onthoofd en wordt het veranderproces opgescheept met een ongewisse toekomst en een non-leiding. Een nieuwe raad komt wel, maar wel een maand na de verkiezingen. Een nieuw college volgt een paar maanden later vanwege onderhandelingen, een nieuwe burgemeester volgt nog later door de te volgen procedures. Ondanks de inzet van kwartiermakers die komen en gaan en ondanks externe partijen die het allemaal goed bedoelen. En natuurlijk wordt het vanzelf 1 januari, worden paspoorten uitgeleverd, wordt het vuilnis opgehaald en de bouw vertraagd. Het ligt immers allemaal in rollen en patronen vast.

Door de onthoofding ontbreekt de dragende kracht tijdens de verandering en een noodzakelijke visie op wat het moet worden. Wat voor gemeente willen we zijn. Hoe geven we een kleur aan de buitenkant, richting de bewoners. Hoe mengen we de ‘bloedgroepen’ binnen in het nieuwe gemeentehuis, Hoe gaan we met belastingen om, hoe gaan we met oplossingen om?

Wat volgt is onoverkomelijk. Uit gebrek aan richting en uit angst dat het op een overname gaat lijken, gaat men Pim-Pam-Petten®. Een beetje van die en een regeling van de ander, een verbod van de een en de methode van de ander. Wars van samenhang en inbedding in de regio. Gewoon op goed geluk. Wat eerst bestuurskracht als oogmerk had, mist node de hand van het verstand van een fusie. Natuurlijk zijn er altijd wel ‘latende’ burgemeesters, die nog een keer hun stempel willen drukken. Alsof het toch een overname is maar een wakkere raad weet dat tij te keren. En dat is maar goed ook. En nu maar hopen dat de raad niet moe is geworden van al die veranderingen.

Deze blog is eerder verschenen op raadsledennieuws -in een iets andere vorm

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.