De Verjaring

Hij zit nu net iets meer dan een jaar, kwam binnen met een spijkerbroek aan, breed lachend en in niets leek hij een gestrenge burgemeester. Servaas Stoop, geboren in 1962, roerig jaar maar daarvoor was hij toen nog zelf veel te jong. En dat schept wel een band met hem als quasi leeftijdsgenoot -ik ben wel 3 jaar ouder en op die leeftijd maakt dat veel verschil.

We delen nog meer met elkaar: ik heb het levenslicht gezien in het dorpje Dirksland in een toen schattig ziekenhuis en Servaas is burgemeester geweest van Dirksland (dat van dat ziekenhuis laten we maar even). Hij was weliswaar veel later en op die leeftijd maakt dat dan ook veel verschil. Op een later punt werd hij burgemeester van Korendijk -het huidige Hoekse Waard met daarin Strijen als vorige leverancier van een burgemeester voor West Betuwe [leuk voor de pubquiz] én met Puttershoek, alwaar ik mijn professionele carrière ben begonnen. Hij was daar dus later maar op die leeftijd maakt dat niet zo veel verschil.

En nu zit hij hier. Alweer meer dan een jaar. Zeg maar een jaar na mijn vertrek uit de raad en op onze leeftijd zit daar het verschil niet meer in.

Een jaar waarin het niet makkelijk was om burgervaarder voor de inwoners te zijn. Van naar buitengaan was weinig sprake, niet alleen door Corona maar als voorzitter van het college noodgedwongen met veel interne zaken aan de slag en toen dingen naar buiten kwamen nog veel meer intern gericht. Niet alleen door Corona maar als voorzitter van de raad met veel ‘digitale hendigheid’ aan de slag als virtuele voorzitter in een virtuele agenda in een bijna virtuele democratie. U zou het moeten kunnen zien -maar helaas kunnen of mogen wij niet meekijken en raden ons suf af wat er in al die stiltes in de raad gebeurt. Van naar buitengaan was weinig sprake en dat kwam natuurlijk wel degelijk door Corona; je kunt natuurlijk slecht een “60-jaar-getrouwd-stel” een bosje Corona cadeau doen. Wat een hoogtepunt tijdens de Bloesemtocht had moeten worden, werd een kort item eenzaam op een dijk op het journaal. En dat wordt er volgend jaar niet beter op. Hij ervaarde wel wat wielrenners voetgangers aan kunnen doen op zo’n dijk. Kortom: “Stoop op de stoep” werd toch een beetje “Stoop op de stip”, zeg maar als belofte voor de toekomst, voor al wat nog gaat komen. En op onze leeftijd komt dat nooit te laat. Want wat is nou een jaar in West Betuwe.

Eerder geplaatst in de Koetjong – media platform in West Betuwe

Over

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.