De installatie

De installatie
geraadpleegd via DBNL (KB)

Waar er eerst 21 zaten, worden er nu 31 gehuisvest. De nieuwe raad van de nieuwe gemeente wordt geïnstalleerd. De inrichting van de zaal geeft de spanning van de nog steeds lopende formatiegesprekken pijnlijk weer: De statige raadstafel is vervangen door vele eenvoudige glazen tafeltjes. Een onmogelijke grote u-vorm dwingt het publiek naar de hal waar weliswaar grote schermen staan maar waardoor het publiek gedwongen is te kijken naar hetgeen de regisseur voor ze bepaald. 

Ridderen

Jammer, want dit is nu zo’n leuk moment voor alle nieuwsgierige inwoners, meegekomen familieleden en vrienden en vriendinnen om te zien wie met natte, gekamde haren zit, wie het trouwpak tevoorschijn heeft gehaald, wie de eed of belofte binnen één partij afgelegd en wie de hele tijd zit te friemelen aan kleding, haar of het stapel blaadjes op de tafel van het nieuwbakken raadslid. Het is ook goed om te zien dat er voldoende oude rotten aanwezig zijn, die geruststellende woorden spreken tegen nieuwe collega’s, de microfoon met ervaring quasi achteloos wegschuiven of nonchalant ter hand nemen voor een eerste prangende vraag aan de burgemeester over de onderhavige procedure.

Die grote u-vorm zie je ook vaak in precaire conferenties in Azië en het Midden-Oosten waar gezichtsverlies voor alles moet worden vermeden. Het is veilig, niemand zit aan het hoofd, zelfs de waarnemend burgemeester niet maar het is wel knap lastig focus te houden op waar het om gaat. Een voorstelling van 30 andere actoren én ondertussen de burgemeester en de griffie aan de andere kant trachten in de gaten te houden. 

Met gesloten(!) microfoons passeren de “beloof ik’s” en de ‘zo helpe mij’s in allerlei aparte varianten de revue. Op het internet en in de hal ziet men slechts bewegende lippen. Ook de griffie wordt ‘geridderd’ en vervolgens worden er allerlei andere belangwekkende functies toebedeeld.  Een stortvloed aan besluiten, verordeningen en belastingen volgen; raadswerk als fait accompli, hamerstukken in optima forma, de zalen snakken naar het feliciteren. 

Tot slot wordt gewezen op de envelop die voor ieder raadslid ligt. Men wordt verzocht het formulier in te vullen en te ondertekenen waarvoor men in ruil een token krijgt. Een token tot de volledige toegang tot het volledige gemeentehuis. De wereld wordt eindelijk ontsloten. Het belangenspel kan beginnen. Nu nog een college. 

Over

Voorheen fractievoorzitter (sinds 27 april 2010 tot 31 december 2018) en raadslid voor D66Geldermalsen. Momenteel actief in het bestuur D66Gelderland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.